Bang voor Jezus

Bang voor Jezus

11 juni 2019 0 Door Marcel

Jezus wordt gezien als een van de meest invloedrijke mensen uit de geschiedenis. Voor sommigen een mythe, voor anderen een legende. Voor de een een profeet, voor de ander God. Wij als gelovigen zijn ervan overtuigd dat Jezus de Messias is. Zelfs de Zoon van God! En ook nog eens God zelf! Dat zijn geen kleine uitspraken. Hij krijgt alle namen die de hoogste titel dragen.

Jezus, de Messias, de redder van de wereld en Zoon van God, God met ons, de Leeuw van Juda, het lam, het licht van de wereld, het levende brood, de bemiddelaar, de weg, de waarheid, het leven, het woord, de zoon des mensen, de naam boven alle namen, de vredevorst, de koning der Joden.

Als er en hoge titel is, is er ook een lage titel. Wanneer iemand daar niet tevreden mee is, komt er weerstand. Deze weerstand kan zich op vele manieren uiten; denk aan atheïsme, dictatuur en vervolging. Deze weerstand is binnengedrongen in mijn denken. Mijn hart wil wel geloven, maar mijn verstand werkt het tegen. Dit is een zware emotionele strijd.

Er is maar één god, Dé God, de schepper, dat werd in de 10 geboden al meegegeven. Toch erkennen wij een mens (geworden god) tot de Naam boven alle namen! Jezus is de zoon des mensen, en wordt gelijkgesteld aan de schepper. Deze is volgens de verhalen gaan zitten aan de rechter hand van God! Dat maakt toch 2? Aan de rechter hand zitten betekent ook dat de gene in het midden – links van de rechter persoon – hoger geacht is dan de rechter. Hier loopt mijn hoofd vast. Geloof me, ik snap wel dat de rechter hand dé plaats is om te zitten (dus Jezus zal de hoogste plaats krijgen), maar dat maakt je niet gelijk aan de Almachtige, toch?

Ik durfde een tijd niet eens meer de naam Jezus uit te spreken, laat staan prijzen. Zoveel twijfels in mijn hoofd. Toch ga ik naar de kerk, om antwoorden zoeken, maar in de dienst kan ik niet meedoen. Meezingen kan ik bijna niet meer, mijn aanbidding was dood.

Tijdens de afgelopen pinksterconferentie sprak ik, zong ik en proclameerde ik de naam van Jezus. Ik wilde zo graag, de strijd in mijn hoofd kwam tot uiting naar buiten. Gebrokenheid, angst, woede, allemaal geuit in tranen die over mijn wangen stroomden.

Ik ben bang om het verkeerde te geloven. Bang dat ik door mijn onmacht verloren raak en mijn geloof kwijt raak. Ik zoek het ware antwoord, het antwoord waarvan ik geloof dat alleen God mij die kan geven. Vader van de schepping, spreek tot mij. Ik heb U nodig!