Fastfood-evangelie

Fastfood-evangelie

20 juni 2019 0 Door Marcel

Deze term hoorde ik van een broeder in Christus. Ik vind het zelf nogal een perfect voorbeeld van wat er fout is in de kerk.

Ik schets eerst even de situatie van het uiteten gaan bij een fastfoodrestaurant:
Je gaat naar de McDonalds, je hebt van te voren al een beetje in gedachten wat je wilt hebben. Je maakt de bestelling, eet je eten op en gaat weer weg.

Er zijn heel veel mensen die naar de kerk gaan en die willen precies horen wat hun een goed gevoel geeft. Wanneer het over thema’s als oordelen, satan, overspel en noem maar op gaat, is het al snel foute boel. Waarom niet eens een preek over de andere kant van onze God waar nooit over gesproken wordt? Alle plagen, alle vernietiging en dood wat er moest plaatsvinden? Er moest bloed vloeien van Zijn Zoon, anders was er geen vergeving van onze zonden. Geef mij maar eens zo’n preek. God is liefde, maar veel meer dan alleen liefde.

“Fastfoodrestaurants hebben niet voor niets minder kwaliteit qua eten.”

Het probleem dat hier ook nog eens bij komt kijken: de kerken willen dat de mensen niet weg gaan, dus laten ze het ze naar hun zin maken en tevreden houden, want dan blijven ze in de kerk. Diensten worden ingekort, preken worden laagdrempelig. Ik heb zelfs van een kerk gehoord die alleen nog maar zingen, “want dat trekt de mensen”.

Bij een gemeentevergadering hoorde ik eens iemand zeggen: “kunnen we niet eens een keer geld opzij zetten om een bekende band uit te nodigen voor een jongerendienst, bijvoorbeeld Trinity! Die andere kerken (denominaties) in de omgeving hebben altijd dure bands en zijn veel aantrekkelijker. De jongeren gaan altijd naar die kerk, bij ons mogen ook wel eens wat mensen komen.”

Sorry hoor, maar dan sla je de plank wel finaal mis. Ten eerste, hoe durf je strijd te voeren met andere kerken? De Gemeente is één lichaam, één Geest, één gebouw met levende stenen. Waarom ben je niet blij voor hen dat ze mensen trekken en (als het goed is) het evangelie weten te vertellen. Ten tweede, wat heb je er aan om de kerk aantrekkelijk proberen te maken? Het evangelie zou je niet in de kerk te hoeven mededelen, dat weten de gelovigen wel. Evangeliseren doe je daar waar de mensen het niet kennen.

Wanneer je de kerk alleen maar gevuld wil hebben om het aantal op te schroeven, zal het percentage ware gelovigen dalen. De kwaliteit van de kerk gaat achteruit, waardevolle momenten zullen er niet meer zijn, want na de dienst gaan we weer onze gewone standaard werkweek in. Fastfoodrestaurants hebben niet voor niets minder kwaliteit qua eten.

Willen we de ware kerk laten opstaan, moeten we ons minder bezighouden met schijn, maar meer met de geestelijke dingen. Hoe draaien we deze gedachtegang van het bevredigen om?