REISraël #10: Gereed

REISraël #10: Gereed

1 oktober 2019 1 Door Marcel

Nog maar een maandje, dan ben ik weer terug, terug in Nederland. De tijd lijkt aan de ene kant voorbij te vliegen, maar gaat aan de andere kant heel langzaam. Wanneer ik terug denk aan een aantal trips die ik heel recent nog gemaakt heb, lijkt het alweer zo ver weg. Ik heb een paar plekken uitgezocht waar ik naartoe wil en ga ook zoveel mogelijk bekijken nu het nog kan.

Ik begin steeds meer dieren te zien die je niet standaard in het wild ziet in Nederland. Er zijn bijvoorbeeld schildpadden en vele gecko’s, ik zag ook veel bijzonder mooie vogels. Naast de mooie dieren schrok ik me ook kapot toen er kakkerlakken liepen over de vloer terwijl ik op de wc zat.

Oktober is een maand vol met Joodse feesten. Rosh Hashana is net achter de rug, dit is de Joodse nieuwjaarsviering, die ze vroeger eigenlijk zelf een half jaar verschoven hebben. Jom Kippoer is op de tiende dag van de 7e Joodse maand, wat valt op 9 oktober. Tot slot is er een week Loofhuttenfeest dat er ook nog bij komt met alle feesten die erom heen vallen. Het zal druk zijn in het hotel hier in Nes Ammim.

Met Rosh Hashana moest ik werken in het restaurant, het was een groot feest! Grote gezinnen kwamen binnen en keken hun ogen uit, want de koks hadden flink uitgepakt. We hadden alles ook mooi versierd en het zag er gewoon leuk en gezellig uit. Het was een geweldige avond waar ik zeker van genoten heb.

De dag erop gingen we met een studietrip naar het strand, daar keken we naar de Tashlich. Dit is een traditioneel ritueel om je zonden weg te doen en te beginnen me een schone lei. Je gooit een stuk brood (of steen) in het water om ze weg te doen naar de vissen, die je zonde wegnemen, omdat ze niet gevolgd worden door het “kwade oog”.

Eerder deze week hebben we nog een trip gehad naar de Golangebergte, daar hebben we appels geplukt, hebben we gekeken bij kasteel Nimrod en hadden we een geweldige uitkijk naar Syrië vanuit een verlaten militaire basis op een berg.

Nu het eind van mijn vakantie hier in Israël in zicht is, ben ik gereed: gereed om mijn laatste reisjes te doen, gereed om straks naar huis te gaan, gereed om verder te gaan, gereed om mijn leven verder vorm te geven.