REISraël #12: Verbluft

REISraël #12: Verbluft

14 oktober 2019 2 Door Marcel

Het is nog steeds zo’n gek idee, ik ben over een paar weken thuis.

Deze week wilde ik, ondanks mijn drukke werkschema, wel even weg, ook al was het niet altijd mogelijk. De Joodse dagen beginnen bij zonsondergang, dat betekent dat elke dag ‘s avonds begint. Dus ook voor de feestdagen en de Shabbat wordt daar rekening mee gehouden door het hele land. Winkels gaan hierdoor bijvoorbeeld op de vrijdag (de avond dat de Shabbat begint) eerder dicht en openbaar vervoer wordt lastig. Mijn vrije dagen vielen met Erev (Joods voor avond) Jom Kippoer en Erev Shabbat.

Met Erev Shabbat is het nog niet zo erg, de tijden dat winkels en parken dichtgaan verschillen niet heel veel. Het was de avond dat Jom Kippoer begon dat het me een beetje lastig maakte. Alles was tegen 14:00u wel dicht. Ik moest dus iets zoeken dat dichtbij was, maar toch interessant genoeg om te bezoeken. Ik ging naar Yehiam Fortress en Keshet Cave.

Op Jom Kippoer zelf reden er amper auto’s, mensen waren vooral thuis, of liepen met hun gezinnen op straat. Dit gaf ons ook de mogelijkheid om over de wegen te lopen. Het was een unieke ervaring die ik niet had willen missen.

De vrijdag wilde ik graag naar Beit She’an, ik had dit al een tijdje op m’n verlanglijstje staan. Toen we daar aankwamen was het een geweldig zicht. De archeologische site was zo veel groter dan dat ik me had voorgesteld! Na dit indrukwekkende spektakel gingen we naar Gan HaShlosha, daar hebben we gezommen.

Deze week wordt het weer een beetje druk in het hotel. Volgende halte: Loofhuttenfeest.