REISraël #3: Ingewerkt

REISraël #3: Ingewerkt

10 augustus 2019 0 Door Marcel

De week was voor mij begonnen met een duik in het zwembad en de gezamelijke kerkdienst, die we elke zondag avond houden. De preek die gehouden werd door een van de vrijwilligsters ging over perspectief. Je kunt zo snel een oordeel geven over personen, maar echt luisteren – waar het in Nes Ammim om gaat – is belangrijk voor de hele ervaring. Aangezien ik meer wil doen dan alleen werken, heb ik mezelf ook ingeschreven voor het kerkcomité. Ik wil graag helpen met het organiseren en invullen van de diensten hier. Misschien is het iets leuks om mee te nemen voor later.

Maandag had ik een introductiedag over het werk dat ik zal gaan doen de komende tijd. Ik heb een rondleiding gehad waarbij alle ins en outs werden verteld. Na de rondleiding kreeg ik instructie voor het autorijden in Israël en werd me laten zien waar het dichtstbijzijnde ziekenhuis is, voor het geval er een noodgeval is. Ik heb voor het eerst in een automaat gereden.

Die avond ging ik tafeltennissen met de rest, alleen had ik slippers aan, dus die moesten uit. Ik raad iedereen af om op blote voeten te sporten, je gaat blaren krijgen!

De volgende dag had ik mijn eerste werkdag, ik mocht de hele dag werken in de “dining hall”. We moesten zorgen dat tijdens de maaltijden al het eten aangevuld bleef, de boel opruimen en alles klaarzetten voor de volgende maaltijd. De gasten waren een grote groep met kinderen, een soort zomerkamp voor kinderen in Israël die werd geleid door onder andere vrijwilligers uit andere landen. De kinderen waren heel vriendelijk, vroegen alles heel netjes en zeiden overal dankjewel op. Ik heb gehoord dat het ook heel anders kan verlopen, hier zul je vast nog wel een keer wat van lezen.

Ik heb een ukelele meegenomen naar Nes Ammim, want een gitaar is een groot stuk bagage en die paste niet in mijn reiskoffer. In onze eetzaal voor de vrijwilligers staat een piano en er is een gitaar aanwezig. Dat vind ik niet zo heel erg vervelend. Er zijn een aantal vrijwilligers die een muziekinstrument bespelen, op een gegeven moment gingen we woensdag avond samen muziek maken.

Donderdag en vrijdag moest ik werken in de housekeeping. Ik moest de receptie, lobby, toiletten en hotelkamers schoonmaken. Ik kwam de meest smerige dingen tegen, van ondergoed tot verrassingen in de wc’s. Ook zijn er veel bijen en in de lobby lagen er veel bij het raam waar een sterke geur vanaf kwam.

Elke donderdag avond is baravond, maar deze keer moesten wij, de groep van acht nieuwe mensen, een feestje organiseren. We hielden een avond met een spel om elkaar beter te leren kennen, wat werd vervolgd door karaoke.

Zaterdag ging ik samen met een andere vrijwilliger naar Bar’am, hier staat een ruïne van een synagoge uit de middeleeuwen. Daarbij was blijkbaar ook nog een klein katholiek kerkje, waar we toevallig even binnen konden kijken, want de dienst was net afgelopen. We zijn langs die grens van Libanon gereden en hadden geweldige uitzichten onderweg. Ook gingen we langs Even Menahem, een Joods dorpje, en zijn we even wezen kijken in Tzfat. Waar we in de verte het meer van Galilea konden zien.

Zondag ga ik met een groepje naar dat meer van Galilea, het wordt vast gezellig!