REISraël #5: Uitgedaagd

REISraël #5: Uitgedaagd

26 augustus 2019 2 Door Marcel

Het is natuurlijk hoogseizoen, dat is te merken in het hotel. Het grote aantal gasten zorgt voor wat extra werkdruk voor de vrijwilligers. Hotelkamers zitten vol met extra matrassen, er moeten een paarhonderd zitplaatsen worden klaargezet in het restaurant en dan moest alles ook nog afgewassen worden!

Ik mocht helpen met de muziek in de kerkdienst, ik heb de liederen uitgezocht en heb de dienst begeleid op piano samen met iemand die de gitaar bespeelde. De dienst was alleen een dag verschoven, we hielden het op de maandag avond, want zondag avond moesten er veel werken en er was een verjaardagsdiner. Ik vond het mooi toen de dienst begon met de uitspraak: “Maakt het eigenlijk uit als we de dienst nu op een zondag of een maandag houden? We kunnen elke dag van de week samen komen in Zijn naam.”

Deze week was een week voor ongedierte en dan heb ik het niet over de vele muggen en vliegen waar we dagelijks last van hebben. Op een avond kwam een andere vrijwilliger bij mijn deur en vroeg om een beker, want er was een zwart beest in zijn kamer. Ik bood een stoffer en blik aan en ging mee. Na even rondkijken zagen we iets heel snel over de vloer lopen achter het bureau. Ik schoof het bureau naar voren zodat ik vervolgens een muisje doodsbang in de hoek zag zitten, die hebben we weggejaagd.

Ook hoor ik al de hele tijd, sinds ik hier ben in Nes Ammim, geritsel in mijn muur. Ik dacht eerst dat het gecko’s waren, maar toch leken de beesten mij groter dan die kleine reptielen. Ik bedacht me dat ik waarschijnlijk ook muizen heb. Soms is het geritsel heel hard en sinds deze week hoor ik ze soms ook piepen. Verder had iemand een schorpioen in haar kamer en heeft die netjes verwijderd. Ook was er bij de afwas een kakkerlak.

Ik heb een nieuwe taak gekregen samen met een andere vrijwilliger. Wij zijn “head of dishwash”. Jaja, dat klinkt heel bijzonder. Het komt er op neer dat wij overzicht houden op wat er gebeurt bij de afwas. We moeten af en toe een kijkje nemen of er goed is schoongemaakt, alles netjes is achtergelaten en of de afwas allemaal goed verloopt en er genoeg te doen is. Het is een leuke verantwoordelijkheid die erbij komt kijken, maar eigenlijk zijn we als vrijwilligers allemaal samen verantwoordelijk voor alles wat we doen en willen we er allemaal het beste van maken.

Met drie vrije dagen deze week wilde ik er voor zorgen dat ze goed besteed werden. Donderdag ben ik naar een strand geweest van Akko, daar konden we in de verte Haifa zien. We hebben daar gezwommen en de zonsondergang bekeken, het zag er geweldig uit met het uitzicht op de Middellandse Zee en de oude stad van Akko ernaast.

Het verhaal van Elia en de Baälpriesters heeft me altijd gefascineerd. De plek waar het zich plaats heeft gevonden is de berg Karmel, waar de stad Haifa ligt, dus ik wil daar naartoe. Ik ben daar zaterdag geweest naar een dienst in een Messiaanse Kerk. Toen we binnen kwamen kregen we een oortje met waardoor een vertaler de Hebreeuwse preek ging vertalen naar het Engels. Er bleken meerdere Nederlanders te zijn in de kerk, dus hebben we mooie gesprekken gehad.

Na de kerk hebben we gekeken bij de Bahá’í Gardens van het geloof van de Bahá’í. We mochten niet helemaal naar binnen tenzij we met een tour mee zouden gaan, wat we niet gedaan hebben. Na genoten te hebben van het uitzicht, zijn we terug naar Nes Ammim gegaan.

De volgende dag ben ik met een groepje terug geweest naar Haifa en hebben we gekeken in de Stella Maris kerk. Daarna gingen we naar Habonim Beach en hebben we mooie rotsen gezien langs de zee. Na lekgeprikt te zijn door de muggen in een grot zijn we doorgereden naar Caesarea (niet te verwarren met Caesarea Filippi) waar verschillende ruïnes waren van de oude stad van het Perzische en het latere Romeinse rijk te zien waren.

Ik ben van plan om sowieso nog een keer terug te keren naar de berg Karmel om vervolgens daar te gaan hiken en te genieten van de natuur.