REISraël #6: Getriggerd

REISraël #6: Getriggerd

2 september 2019 2 Door Marcel

Ik werd de afgelopen tijd getriggerd door de vraag: Wat ga je doen als je terug bent? Ik vond het een lastige vraag en het heeft me zeker beziggehouden. Ik ben hier ook om dat uit te zoeken. Even in een andere omgeving zijn en andere dingen proberen zal me zeker helpen. Ik heb al een aantal ideeën waar ik me verder mee bezig zal houden wanneer ik terug ben in Nederland.

Er zijn veel katten hier in Nes Ammim. Het zijn allemaal dieren die hier gewoon rondlopen, hun eigen plekje zoeken en chillen bij het afval. Er worden zoveel mogelijk katten gecastreerd, zodat kittens worden voorkomen. Een geholpen kat wordt altijd gemarkeerd met een stukje dat van het oor wordt afgeknipt. Heel soms worden er wel kittens geboren en er is een nest dat hier nu een paar maanden is.

De moederpoes verzorgt haar drie kittens heel goed. Ze bevinden zich tussen onze eetzaal en het restaurant en lopen regelmatig naar beide plekken. Totaal niet bang voor mensen en klimmen soms gewoon op je schoot door bijvoorbeeld hun nagels eerst in je arm te zetten.

Met de grote groep Orthodoxe Joden die nog in ons hotel verbleven, werd ik ook nog een paar keer getriggerd. Een man van de groep had buiten een tafel opgezet – wat niet de bedoeling is – maar de katten liepen in de weg. Hij dacht: die vervelende kat kan ik wel wegtrappen. Ik maakte een gebaar dat hij dat niet had hoeven doen, ik kreeg een agressief gebaar terug dat die kat op moest hoepelen. Aangezien kinderen imiteren wat ze de ouderen zien doen, gingen ze bij de eerstvolgende maaltijd stenen gooien naar de katjes.

Naast een paar nare ervaringen had ik toch een interessant gesprek met een oude vrouw die nu al 40 jaar in Israël woont. Ze kwam uit Rotterdam, dus ik kon gewoon Nederlands met haar praten. Ze wees me erop dat, wanneer de Messias zou komen, God ons zal vergoeden wat wij doen voor het volk Israël. Na een interessant gesprek ging ik weer mijn drukke werkweek in.

Ik wil natuurlijk zorgen dat ik zoveel mogelijk tripjes maak in mijn tijd hier in Israël. Ik moest veel werken, maar donderdag was ik vrij. Ik ben ten oosten van Nahariya naar een meertje geweest, even wezen hiken vanuit een park met veel rotsen en ben naar een industrie museum geweest. Daar waren vele kunstwerken, historische voorwerpen vanuit de tweede wereldoorlog, oude machines en auto’s.

Ik kom de dagen door met een zelfgemaakte kalender die ik van mijn vriendin heb gekregen. Verder ga ik af en toe naar het zwembad, even piano spelen en plan ik waar ik me mee bezig ga houden de komende tijd.