REISraël #7: Rondgetrokken

REISraël #7: Rondgetrokken

9 september 2019 0 Door Marcel

Het hoogseizoen komt tot zijn einde en het werk is minder druk. Dit betekent voor ons als vrijwilligers iets meer vrije tijd. Ik heb me afgelopen week beziggehouden met het bezoeken van verschillende plaatsen en toeristische attracties.

Dinsdag ben ik met de trein naar Ramla geweest, de enige stad in Israël gesticht door Moslims. Ik heb genoten van de verschillende gebouwen, zoals The Pool of Arches, die onder de grond is. Vanuit Ramla ging ik naar Tel Aviv, daar heb ik een stuk wandeld door de stad. De eerste gedachte die ik had bij Tel Aviv was dat het leek op Miami.

Zaterdag hoefde ik alleen maar te werken in de ochtend, er was geen lunch en diner voor de hotelgasten. Zo konden we met een groepje de rest van de dag naar de oude stad van Akko gaan en hebben we daar musea en de Templars Tunnel bezocht. Een van de vrijwilligers vertelde dat we konden proberen korting te vragen, omdat we vrijwilligers zijn in Israël. Dit was inderdaad gelukt!

De dag erop heb ik Nazareth bezocht, hier zijn we naar de grote kerk “Basilica of the Annunciation” geweest. Deze zou gebouwd zijn op het huis van Maria, waar ze het bericht van Gabriël kreeg dat ze zwanger zou worden. In en om de kerk hingen veel kunstwerken van Maria, zoals: mozaïek, schilderijen en beelden. Daarna hebben we gekeken in de White Mosque en bij Mary’s Well.

Vanuit Nazareth gingen we naar Bet She’arim. Op deze plek waren verschillende graven die uitgehouwen waren in de berg. Met de tip die ik gekregen had om te zeggen dat we vrijwilligers zijn in mijn achterhoofd, vroeg ik of we korting konden krijgen. De man liet ons door zonder dat we hoefden te betalen.

In Nes Ammim is er een verandering gaande met het aantal vrijwilligers dat hier verblijft. Velen die maanden geleden – of zelfs een jaar geleden – hier zijn gekomen, vertrekken rond deze periode. Elke keer dat er iemand weggaat hebben we onze “shalom coffee”. Dan gaan we met z’n allen rond de tafel zitten met gebak en worden er speeches gehouden als afscheid voor de gene die vertrekt. Over een paar weken zal de groep zeer uitgedund zijn. Ondanks dat de groep vrijwilligers kleiner wordt, is er ook een grote aanwinst bijgekomen. Er is een nieuwe manager die met zijn gezin hier is gekomen vanuit Canada.

Nu te hebben mogen genieten van diverse plekken het land, beginnen ook vele studietrips en lezingen die georganiseerd worden voor ons vrijwilligers.