Wat is de ware kerk?

Wat is de ware kerk?

11 april 2019 0 Door Marcel

De verzuiling, een stukje geschiedenis, of toch niet? Het speelt nu nog! Maar het is wat abstracter.

Verzuiling is de verdeling van een samenleving in groepen op levensbeschouwelijke of sociaal-economische basis, waarbij de groepen in bepaalde mate van elkaar zijn afgeschermd.

Waarom meerdere kerken en niet één eensgezinde gemeente?

Regeltjes

Als ik kijk naar de Bijbel, heeft God een aantal maatstaven, deze staan onder andere omschreven in de Wet van Mozes. Ik mag geloven dat God de Vader zijn Zoon heeft gegeven heeft, zodat ik niet meer voor de wet hoef te leven. Dat betekent niet dat die wet niet van kracht is. God gebruikte de wet om in ons hart te kijken, hebben we een hart voor Hem? Toch falen we steeds weer. Nu ik mijn hart mag geven aan God, wil ik het ook goed doen.

Terugkomend op de wet, wat moet ik er nu mee? God leren kennen is één ding, maar moet ik de wet toch nog volgen? Ik wil er achter komen wat ik moet doen. Een ding is zeker: God lief hebben en mijn naasten als mijzelf.

Gedachtes op een rijtje

Hoe is het dan mogelijk dat er verdeeldheid is? Verdeeldheid onder de zogenaamde kerk van God. Als God ons vertelt wat we moeten doen, hoe kan het dan dat we allemaal iets anders doen? Hoe kunnen er honderden denominaties zijn? Hoe kan ik mijzelf beter vinden dan iemand anders die zich ook christen noemt? Waarom zijn we niet één grote kerk die hetzelfde gelooft?

Vaak hoor ik het antwoord: “iedereen heeft zijn eigen relatie met God”, “iedereen heeft een ander karakter.” Dus ieder heeft zijn eigen “geloof”? Dat kan toch niet waar zijn! Als er 1 God is, die 1 “ekklesia” opgericht heeft, waarom is het niet (meer) eensgezind? Het eerste dat in me opkomt: bijna niemand kent God serieus.

Andere gedachtes die ook soms in me opkomen: Wat moet ik er dan nog van geloven? Welke mensen moet ik geloven? Blijkbaar heeft niemand het ware complete antwoord. Ik ken zeker een aantal dat ongetwijfeld het goede willen, maar ik durf niet zomaar meer woorden van mensen meer aan te nemen. Ik ben vaak bedrogen uitgekomen en ben het vertrouwen in mensen kwijt geraakt.

De waarheid?

Ik ben op zoek, op zoek naar de ware kerk, die het ware geloof wil zoeken. Ik wil (opnieuw) op zoek naar de ware God. Ik bid om antwoorden, ik bid om leiding, ik bid om openbaringen, ik bid om Zijn stem te horen, ik bid om de volledige waarheid.

Dit is het begin van mijn heilige reis, Holy Odyssey. Ga je mee?